logoleft

Grottmålningar

Bland de bästa grottmålningarna i världen

Det finns en enorm mängd platser med grottmålningar i Sydafrika som ses som verkliga kulturskatter.

Även om vandaler förstörde en del av Sanbushmännens konst har mycket klarat sig i avlägset belägna grottor och under utskjutande klippor inom ett enormt område.

Grottmålningarna i Sydafrika har överlevt tack vare en bitter ironi. Sanfolket jagades av européerna, zulufolket, basothofolket och andra stammar eftersom de ansåg att boskap borde tillhöra alla. De tvingades in i Kalahariöknen och bergskedjan Drakensberg i KwaZulu-Natal – och det garanterade att deras grottmålningar skulle överleva.

"Ett fantastiskt galleri med grottmålningar från Sydafrika är öppet permanent i Drakensberg och Cederbergregionen i Västra Kapprovinsen. Det är lämningar från Sanbushmännen, de ursprungliga invånarna i södra Afrika. Deras målningar har länge fascinerat lokala och internationella forskare med sin eleganta, enkla design och sina djärva färger, som liknar moderna affischtekniker.

Sanfolket, primitiva jägare och samlare när européerna anlände, var inte indelat i stammar och hade svårt att anpassa sig. De jagades och tvingades in i avlägsna områden som Kalahariöknen, bergskedjorna Drakensberg och Maluti, där deras konst har blivit kvar i grottor och under utskjutande klippor.

Världsexperter på grottmålningar är överens om att Sanbushmännens konst är den mest talrika och påfallande avancerade i hela världen, och platserna med grottmålningar i Sydafrika skyddas nu som nationalarv. För att förhindra skador på bilderna får vandrare inte ta skydd i avlägset belägna grottor i Drakensberg utan måste campa utomhus.

Världen presenterades för Sanfolkets märkligt andliga kultur och uppfattning om konst, musik och rituell dans av författaren Laurens van der Post, som 1958 gav ut boken Kalahari, en förlorad värld.

Sydafrikas äldsta museum, Iziko SA Museum i Kapstaden, som öppnades 1825, har exceptionella samlingar med sydafrikanska grottmålningar – bland annat hela utsnitt ur grottor.

Bushman Cave Museum, ett friluftsmuseum i Giant's Castle Reserve i Drakensberg, kan visa upp 500 målningar. En del av dem tros vara tusentals år gamla. I Kamberg i närheten av Estcourt i KwaZulu-Natal finns Shelter Cave, som går att besöka med en guide. Bushman's Kloof i Cederbergregionen är också ett spektakulärt galleri med grottmålningar, vilket även Gifbergbergen i Västra Kapprovinsen är.

Kimberley i Norra Kapprovinsen stoltserar med Wildebeest Kuil Rock Art Centre, ett samarbete mellan infödda personer från San- och Khoe-folken och forskare. Det har uppförts varsamt runt en helig kulle.

McGregor Museum i Kimberley och Vryburg Museum på randen av Kalahariöknen har också fina utställningar med grottmålningar i Sydafrika.

De flesta platser med grottmålningar nås efter en lätt eller måttligt ansträngande promenad från stugan eller centret där du har parkerat.

Sydafrikas platser med grottmålningar går att besöka med guidade rundturer, som i allmänhet anordnas vid stugan eller semesteranläggningen.

Sydafrikas klimat är milt året om. Vintern är den kallaste årstiden i Kapprovinsen.

Halv eller hel vecka.

Vandrarskor och varma kläder, eftersom platserna finns antingen i bergskedjan Drakensberg eller i Cederberg.

Det finns gott om övernattningsmöjligheter i närheten av platserna med grottmålningar, alltifrån det rustika till det lyxiga.

Man kan välja mellan många olika restauranger vid eller i närheten av olika platser eller center med grottmålningar.

Sanbushmännens målningar gjordes i många fall av blod, galla, äggvita och ockra. 

Sydafrikanska grottmålningar

Grottmålningarna i Sydafrika är en av de mest avancerade i världen och de bästa platserna är i bergskedjan Drakensberg och Cederbergregionen.