logoleft

Kapprovinsens floraregion

Ett av världens 18 bästa turistmål för biologisk mångfald

Floran i Kapprovinsens floraregion från Kaphalvön till Östra Kap är helt magnifik.

Kapprovinsens floraregion, som utgör mindre än 0,5 procent av Afrika, har häpnadsväckande 20 procent av all flora, varav den mesta är endemisk.

Det frodiga växtlivet i Kapprovinsens floraregion har lett till att Sydafrikas har utnämnts till en av världens främsta platser med biologisk mångfald. En stor del av detta rika naturarv finns inte på någon annan plats på jorden. Man uppskattar att det i detta växtrike finns 465 arter på varje 1 000 km², på en yta om 90 000 km².

Kapprovinsens floraregion är unikt sydafrikanskt, i den bemärkelsen att en stor andel av denna blomstrande växtrikedom är endemisk för landet. Denna fantastiska artrikedom ger Sydafrika en tredjeplacering bland världens bästa platser för biologisk mångfald.

I nationalparken Taffelberget, ett av de åtta skyddade områden som omfattas av regionen, finns fler växtarter på 22 000 hektar än vad som finns totalt i länder som Brittiska öarna eller Nya Zeeland.

Kapprovinsens floraregion, som finns med på UNESCO:s världsarvslista, börjar vid Kaphalvön och slingrar sig fram längs bergen till Östra Kap. Utöver Taffelberget omfattar naturreservatet De Hoop, Boland, vildmarksområdet Groot Winterhoek, Swartberg-bergen, vildmarksområdet Boosmansbos, Cederberg och Baviaanskloof.

I växtlivet ingår fynbos, en stor växtfamilj som har fascinerat biologer som beundrar hur den anpassar sig efter bränder och hur den fortplantar sig. Kända fynbosfamiljer är protea (även landets nationalblomma), erica (ljung) och restio (gräsliknande). Trädgårdsodlare känner igen de mer vanliga arterna som aloe och geranium, samt några av de 1 400 lökarterna som t.ex. gladiolus.

En av Kapprovinsens främsta sevärdheter inom florasektorn är Kirstenbosch botaniska trädgård i Kapstaden – en blomsterprakt som hänför även dem som bara har ett svagt intresse av växter – förmodligen kronan på verket av denna växtrikedom. Trädgården ligger vid foten av Taffelberget och de flesta besökarna tycker om att promenera i sin egen takt längs de utmärkta stigarna, men det finns även arrangerade turer.

Den bästa blomningstiden i Kapprovinsen är från senvintern till tidig vår, då besökare reser från hela landet för att se den tjusiga växtligheten blomma längs hela västkusten i Kapregionen.

Kapprovinsens floraregion är utbrett över ett stort område och nås bäst från Kapstaden (Västra Kap) eller East London (Östra Kap). Kapstaden har en internationell flygplats och det finns tågförbindelser till övriga delar i landet. East London har flyg- och tågförbindelser med samtliga sydafrikanska storstäder.

Att köra bil på egen hand rekommenderas eftersom du kan utforska området i din egen takt. Ett annat alternativ är att delta i en guidad tur.

Tidig vår är den bästa tiden att besöka platsen då växterna blommar i regnbågens alla färger.

Du hinner se området under en helg.

Packa med solkräm och hatt eller keps. Bekväma promenadskor rekommenderas för den som tycker om att utforska omgivningarna till fots. Glöm inte kamera – färgerna i det här området är enastående. 

Kirstenbosch National Botanical Gardens
Tel: +27 (0) 21 799 8783
Fax: +27 (0) 21 797 6570
E-post: kirstenboschinfo@sanbi.org.za 

Kapprovinsens utsökta floraregion

Kapprovinsens floraregion är ett av bara sex växtriken i världen. 

Kapprovinsens floraregion

I Kapprovinsens floraregion som är ett område med endemiska växtarter finns 20 procent av Afrikas flora och tre procent av jordens växtarter, vilket innebär att det en av världens främsta platser med biologisk mångfald.