logoleft

Människans vagga

Ett afrikanskt världsarv

Människans vagga i Sydafrika fortsätter att avslöja hemligheterna bakom den moderna människans förfäder

Människans vagga är födelseorten för Homo sapiens och alla som besöker Afrika känner ett djupt samröre med detta världsarv.

Människans vagga i Sydafrika rymmer de djupt begravna hemligheterna om vårt släktes ursprung. Nu finns det ett högteknologiskt center som spårar vår utveckling från en grumlig forntid till framtiden. Besök även utgrävningsplatsen och få ut så mycket som möjligt av detta fängslande världsarv.

I provinsen Gauteng, som ligger ovanför den angränsade Nordvästra provinsen, finns en av världens rikaste fyndplatser av hominidfossiler, en skattkista av ledtrådar om våra tidiga förfäder. Dessa fossiler höljs i dolomit som är hundratals år gammal och har gett så mycket information att området har döpts till människans vagga. UNESCO har utsett det till ett världsarv.

En fascinerande grupp har hittats i vaggan. Samtliga är äldre än den moderna människan. Bland annat träffar man den gamla damen fru Ples – skallen av en två miljoner år gammal Australopithecus africanus – och tre miljoner år gamla Little Foot, ett nästan komplett skelett som fortfarande håller på att grävas ut 2005 utökades utgrävningarna till Taung Skull Fossil Site i Nordvästra provinsen. Det förde in Taung-barnet, en skalle som tros ha tillhör ett tre år gammalt barn, i familjen.

På senare tid har nya fossiler av Australopithecus sediba hittats och ställts ut: ett två miljoner år gammalt partiellt skelett av en kvinna och fossilerna av en ung pojke. Denna upptäckt var den första gången man hittade två hominidfossiler tillsammans, vilket har skapat stor uppståndelse bland internationella vetenskapsmän.

En prisbelönt aspekt av människans vagga i Sydafrika är det mycket informativa Maropeng Visitor Centre, som är byggt i formen av en gravhög och symboliserar hemligheterna hos våra anor som ligger begravda djupt under marken. Utställningsföremålen är ordnade som en upptäcktsfärd från det förflutna till framtiden och omfattar nyheter som en båttur under marken och interaktiva montrar som passar särskilt väl för barn.

Utöver besökscentret finns det 15 stora platser där fynd av fossiler har gjords i området Människans vagga i Sydafrika. Av dem är grottorna i Sterkfontein mest välkända. Man kan göra en rundtur i dem. Det är en fascinerande färd som omfattar en nedstigning 60 meter i marken. Wonder Caves, 8 km bort, är också öppna för allmänheten.

Den tanke som väcks om att hela mänskligheten har ett gemensamt ursprung i denna människans vagga innebär att Sydafrika utgör en koppling mellan alla nationer och att alla kan göra anspråk på ett afrikanskt ursprung.

Maropeng ligger 45 minuter bort med bil från både Johannesburg och Pretoria. Det ligger vid R400 precis bredvid R563 till Hekpoort.

Till fots i Maropeng. Om man vill besöka en av utgrävningsplatserna måste man ta en kort biltur.

Året om. Öppet dagligen mellan 09.00 och 17.00.

Vuxna: omkring 95 rand
Barn (4–14 år): omkring 55 rand
Barn under 4: Gratis
Pensionärer: omkring 65 rand

Kombinationsbiljett (Maropeng och grottorna i Sterkfontein)
Vuxna: omkring 150 rand
Barn (4–14 år): omkring 90 rand
Barn under 4: Gratis

Det går bara att köpa biljetter fram till klockan 13, så att besökarna hinner till bägge utställningarna.

En halv dag för Maropeng; en hel dag för Maropeng och en utgrävningsplats.

Om du gör en utflykt till Sterkfontein eller Wonder Caves bör du ta med dig vandringsskor och en hatt.

Det finns 175 ställen att bo på och 113 restauranger i och omkring området. På själva platsen finns Maropeng Hotel.

Sydafrikas årliga Heritage Day den 24 september firas med en festival i Maropeng. Ett nytt tema väljs varje år.

Åk till Magaliesberg: magiskt naturskönt med äventyrsaktiviteter, shopping, spaverksamhet, konst och konsthantverk, historia och kulturella intressen.

En rundtur i både Maropeng/Sterkfontein ger goda inblickar. Besök även Wonder Cave.

Maropeng, Maropeng Hotel och grottorna i Sterkfontein:
Tel: +27 (0) 14 577-9000
E-post: info@maropeng.co.za

Wonder Cave:
Tel: +27 (0)11 957-0106 / +27 (0)82 800-5305
E-post: trs@iafrica.com

Tumulus, Maropeng

Gravhögsbyggnaden i Maropeng Visitors Centre

Du kan resa med båt under jorden i Maropeng.

Människans vagga i Sydafrika: ett världsarv för alla

Människans vagga i Sydafrika lockar alla och visar att Afrika är den moderna människans gemensamma födelseort. Den klassas som ett världsarv av UNESCO och inrymmer mängder av fossiler som är flera miljoner år gamla.