logoleft

Marknader med konsthantverk

Marknaderna flödar över av kreativitet

Besök de många konst- och konsthantverksmarknaderna som ligger utspridda i hela Sydafrika.

Konst- och konsthantverksmarknader finns det gott om i hela Sydafrika, och du kan vänta dig att hitta allt från traditionella halsband till miljövänliga bärväskor.

Den sydafrikanska konsthantverksmarknaden är ett ypperligt tillfälle att få en verkligt god uppfattning om landets kreativa kultur. Lokala konsthantverkare har under många år sålt sina verk direkt till allmänheten – vissa är etablerade konstnärer, andra är begåvade amatörer från små byar som använder traditionella metoder som har överförts mellan generationerna.

"De varor som säljs på konsthantverksmarknaderna i Sydafrika varierar högst väsentligt och kan vara allt från traditionella pärshalsband och lerkrukor till miljövänliga väskor tillverkade av återvunnet material och fruktskålar tillverkade i färgstarka metalltrådar.

Afrikanskt chica produkter blir allt mer populära runtom i världen och de lokala konsthantverkarna ser sin möjlighet genom att utvidga sitt sortiment med moderna artiklar men fortfarande använda traditionella material, till exempel shweshwetyg, glaspärlor, läder och lera.

Oavsett om du letar efter häftiga saker till ditt hem, traditionella souvenirer eller enkla gåvor finns det något för alla på hantverksmarknaderna i Sydafrika.

En av de lokala hantverksmarknaderna man inte får missa är Waterfront Craft Market i Kapstaden. Lokalbefolkningen och besökarna flockas till landets största inomhusmarknad med över 120 stånd. Den ligger inkilad mellan V&A Waterfront och Two Oceans Aquarium.

En annan marknad man bara måste besöka är Pan African Market: den är färgstark, bullrig och surrar av aktivitet. Pan African Market finns också i Kapstaden och kan erbjuda tre våningar med afrikanska masker, kläder, trästatyetter, målningar och andra afrikanskt inspirerade kuriosaföremål.

Vill man verkligen känna på den lokala atmosfären ska man besöka Khayelitsha Craft Market, som ligger 40 kilometer sydost om Kapstadens centrum. I denna livfulla förstad har du chans att få träffa hantverkarna och inte bara köpa deras varor.

Mgwali Village Market i Stutterheim och Mzamba Village Market i närheten av Port Edward fokuserar på Xhosa-hantverk, t.ex. pärlbeströdda klänningar, smycken, väverier och målningar.

Om du befinner dig i Mpumalanaga, fokuseras marknaderna invid vägarna i Kruger National Park på traditionellt Swazi-, Tsonga- och Sothohantverk. Missa inte de fyra marknaderna i närheten av Numbi-, Kruger-, Phalaborwa- och Punda Maria-grindarna om du vill se autentiskt lokalt hantverk.

Det finns omkring 340 000 hantverkare i Sydafrika. 

Sydafrikanska hantverksmarknader ägnas åt afrikansk konstnärskultur

Hantverksmarknaderna i Sydafrika visar upp landets enorma kreativa talang. Du kommer att hitta allt från handgjorda smycken till miljövänlig konst på hantverksmarknaderna i Sydafrika.