logoleft

SAB World of Beer

Dryckens historia

Dyk ned i historien bakom ölbryggning i Sydafrika på SAB World of Beer.

En av världens äldsta drycker bryggs i Newtown i Johannesburg. Besök SAB World of Beer och upptäck hur enkla korn omvandlas till flytande guld.

Ett besök på South African Breweries (SAB) museum World of Beer i kulturområdet Newtown i Johannesburg ger fascinerande insikter i historien bakom öl – en högt älskad dryck både i Sydafrika och i resten av världen.

Ett av Sydafrikas äldsta företag, South African Breweries Limited (SAB), har bryggt öl sedan 1895, då de första gruvarbetarna började slita på Witwatersrands nyupptäcka guldrev.

SAB är det sydafrikanska dotterbolaget till och födelseorten för SABMiller, ett av världens största bryggerier i volym räknat, med mer än 200 varumärken och bryggeriintressen och distributionsavtal i över 60 länder på sex kontinenter.

Företaget har sju bryggerier och 42 lager i Sydafrika och kan brygga 3,1 miljarder liter varje år. Dess samling av ölvarumärken omfattar märken med lång historia såsom det nederländska ölmärket Grolsch och sydafrikanska favoriter som Castle Lager, Hansa Pilsner och Carling Black Label

Bryggeriet fyllde hundra år 1995, och för att fira händelsen öppnades SAB World of Beer officiellt i Newtown – ett av Johannesburgs mest framträdande kulturcentra och underhållningsnav.

World of Beer är en populär turistattraktion där man använder 3D-filmer, flytande hologram och en tolv meter hög duk med surroundljud för att gjuta liv i historien bakom ölet. Anläggningen renoverades för 20 miljoner rand 2007.

Rundturen på World of Beer inleds med en underhållande och mycket informativ historia bakom ölbryggning, från de tidigaste kända beläggen på ölbryggning i Egypten och Mesopotamien till danshaken i guldruschens Johannesburg.

Besök en kopia av en afrikansk by och provsmaka traditionellt durraöl, upplev stämningen på en typisk shebeen i förstäderna, vandra genom växthuset och lär dig mer om de olika växter som används för att tillverka öl. Sedan kan du se hur själva bryggningen går till i en detaljerad film innan du avslutar rundturen i skänkrummet, där du bjuds på två iskalla.

SAB World of Beer ligger i centrum av kulturområdet Newtown i centrala Johannesburg, mycket nära en av stadens huvudstråk för taxibilar och bussar.

World of Beer är öppet från tisdag till lördag mellan 10.00 och 18.00. Den sista turen går 17.00.

Omkring 25 rand per person.

Rundturen tar omkring 90 minuter.

Det finns enklare publuncher att köpa på puben Tap Room i the World of Beer. I Newtown finns det dessutom gott om restauranger att välja på, från tjusiga ställen till snabbmat.

Några av Johannesburgs bästa livemusikställen finns i Newtown, liksom berömda Market Theatre och restaurangen Gramadoelas.

SAB World of Beer
Tel: +27 (0)11 836-4900

I vissa kulturer betyder orden ”öl” och ”bröd” samma sak.

SAB World of Beer i Newtown, Johannesburg

På SAB World of Beer har besökaren möjlighet att lära sig mer om historien bakom öl i Sydafrika. Rundturen avslutas med en provsmakning i skänkrummet.