logoleft

Shark Alley

En nervkittlande tur

Gör dig redo att se hajar i Sydafrika som du inte trodde var möjligt – i vitögat!

Det passande namnet Shark Alley, utanför kusten i Västra kapprovinsen, erbjuder besökare adrenalinspäckade äventyr med sina stora vithajar, både i och utanför vattnet.

Shark Alley är en havskanal utanför kusten i Kapprovinsen och utgör en jaktmark för hajar, däribland stora vithajar. Adrenalinberoende som vill komma nära hajar kan få sitt lystmäte på expeditioner med burdykning i kanalen, men lika imponerande närbilder erbjuds de besökare som föredrar att hålla sig på torra land.

Shark Alley är känt över hela världen som en av de bästa platserna för burdykning. Inte särskilt förvånande, med tanke på att detta utgör hemmaplan för ett av världens största bestånd av den stora vithajen.

Shark Alley ligger bara några kilometer söder om den lilla fiskebyn Gansbaai och är en ganska smal kanal mellan Dyer Island och Geyser Rock. Det är tack vare de 50 000 pälssälarna på Dyer Island som kanalen har fått sitt namn, eftersom dessa pälsklädda däggdjur är mumsbitar för den stora vithajen. Det här resulterar i att tusentals hajar trålar genom kanalen och letar efter sin nästa måltid.

Burdykning är definitivt den mest spännande aktiviteten; dykaren hissas ner i vattnet i en säker bur och kan beskåda dessa djur ansikte mot ansikte. Dykarna behöver inte ha dykcertifikat för att burdyka, eftersom buren flyter med en del ovanför vattenytan.

Besökare som föredrar att se på hajarna från en säker plats i båten kommer inte att gå miste om äventyret, rovdjuren är strax under vattenytan och kommer helt nära båten. Under högsäsongen, mellan juni och september, kan åskådare på båten även se de stora vithajarna komma upp över vattenytan – en fascinerande och respektingivande uppvisning av hajarnas unika jaktbeteende.

Valskådning längs Gansbaai-kusten är också utmärkt, särskilt mellan maj och december när sydkapare kommer in under parning, kalvning och ungdjurens diperiod.

Det finns även olika vandringleder kring De Kelders-klipporna vid Gansbaai med bland annat grottor att utforska, rikligt med fynbos och en fantastisk utsikt över havet."

Mellan juni och september för att se stora vithajar och mellan maj och december för att beskåda sydkapare.

Det finns utsökta maträtter med färska skaldjur längs den här delen av kusten.

Great White Shark Festival i oktober, kräftfisket under Crayfish Derby i april och gåsfestivalen i juli – alltsammans händer i Gansbaai.

Gansbaai Tourism Information
Tel: +27 (0) 28 384 1439
E-post: info@gansbaaiinfo.com

Se en stor vithaj i vitögat

De stora vithajarna är skyddade i Sydafrikas hav. Att dyka utanför buren får endast ske med specifikt tillstånd, i samband med forskning eller fotografering.

Shark Alley – burdykning med stora vithajar

Shark Alley utanför Gansbaai-kusten är en av världens bästa platser för burdykning med stor vithaj. I området finns även möjlighet till imponerande valskådning