logoleft

Turer i trädens krontak

Se skogen ovanifrån!

Ta dig upp mot himlen och se skogar på ett annorlunda sätt

Ta dig upp i skogens krontak och beskåda det ymniga livet såväl som otroliga vyer – på en fantastisk tur i krontaket.

Att vistas i krontaket är ett av de mest fantastiska sätten att uppleva naturen: gamla skogar, stenraviner … ja, alla de platser som du vanligtvis upplever på marknivå när du tittar uppåt. Här befinner du dig i himlen och ser rakt ner i skogen. Ett mycket annorlunda och spännande perspektiv.

På en tur i krontaket glider man från det höga mellanskiktet i skogen till nästa skikt med hjälp av stålkablar som är upphängda 30 meter ovanför skogens golv. Idén föddes ursprungligen av biologer som använde sig av liknande system när de skulle ta sig upp i krontaket för att studera de svåråtkomliga växter som lever högst upp i träden.

Den första turen upp i trädens krontak som utvecklades i Sydafrika var den som fortfarande är i drift i Tsitsikammaskogen nära Stormsriver längs Garden Route. Turen består av tio plattformar och tio kablar, varav den längsta är 100 meter.

Den andra turen till trädens krontak som byggs i Sydafrika ligger i Karkloofskogen, i närheten av Pietermaritzburg i KwaZulu-Natal. Den här turen består av åtta kablar, varav den längsta är 170 meter och man kan glida mycket snabbt. Liksom sin föregångare ligger betoningen på att visa skogens växtlighet, ekologi och fåglar.

Den tredje turen som ska utvecklas i Sydafrika finns i Magaliesberg i närheten av Johannesburg. Det här är egentligen inte någon tur i trädkronorna, utan en spektakulär tur i höjd med krontaket via plattformar som är fastsatta mot klippväggar och ger en fantastisk vy över Ysterhout Kloof. Här befinner man sig mestadels ovanför träden i stället för i trädkronorna, vilket gör vyn till det primära till skillnad mot upplevelsen av skogens växtlighet.

De två senaste turerna upp i trädens krontak finns i Drakensberg och Magoebaskloof. På turen i trädens krontak i centrala Drakensberg får man även se Dragon Mountains enastående vyer och Afrikas första gångväg längs bergsväggen. Turen till trädens krontak i Magoebaskloof är även unik på så vis att den har kabelhissar och utsiktsplatser över tre enorma vattenfall bland gamla klippor och fantastisk urskog.

Vad ska man välja bland så många enastående alternativ? 

Platserna som har turer i trädens krontak nås enklast med bil, men i vissa fall går det även bussturer till dessa platser.

När du kommer till platsen med arrangerade turer i krontaket får du hjälp av erfarna och utbildade guider som följer med till fots.

En tur i krontaket i Sydafrika kostar omkring 400 rand, beroende på vilken plats du väljer.

En tur i krontaket tar ca tre timmar.

All utrustning finns på plats, men ha på dig lämpliga kläder för rådande väderförhållanden. Tänk på att det kan vara mycket kallare högt uppe i träden än på marknivå. 

Turer i trädens krontak:
www.canopytour.co.za 

Turer i trädens krontak – ett kul sätt att uppleva naturen

Sydafrika är en av de få platser i världen som anordnar turer i trädens krontak.

turer i trädens krontak sydafrika, sydafrika turer i krontaket

Upplev turer i trädens krontak i Sydafrika

Man måste uppleva den underbara känslan av att vistas i trädens krontak i Sydafrika, det kan inte beskrivas. Se skogen som du aldrig tidigare har gjort