logoleft

Vendas land

Elefantens huvud

Bege dig till Vendafolkets mytomspunna värld.

Kom till ett land med heroiska hövdingar och albinopytonormar. Bege dig till Limpopo-provinsen och utforska Vendafolkets historia.

Vendafolkets land är ett vackert landskap med skogar, vattenfall, sjöar och floder – var och en med sin egen berättelse som är en blandning av historia och myt. Vendafolket kallade sitt hem för Dzata eller Den goda platsen. Att utforska det här förlovade landet lämnar enbart positiva minnen kvar.

Dzata-ruinerna är kvarlevor från Vendafolkets första bosättningar i det här området. De byggdes av en blå sten som inte finns i området. En del tror att stenen forslades till platsen av slavar när Vendafolket migrerade från Centralafrika för över 600 år sedan.

Längre upp på vägen i Vendas land ligger Thathe Vondo-skogen, en helig plats som sägs vara full av älvor och beskyddas av två vakter; Nethathe, det vita lejonet (före detta hövding) och Ndadzi, blixtens fågel som flyger på åskans vingar.

I skogen finns den heliga sjön Fundudzi som är hemplats för den mytiske Python – en fruktbarhetsgud. Det sägs att en ung Vendaman, vars hjärta var krossat efter att förlorat sin stora kärlek, gick ner i sjön och förvandlades till sagoormen. De unga Vendakvinnorna utför än idag fruktbarhetsdansen Venda-Domba.

Utomstående måste ha ett specifikt tillstånd från Vendafolket för att besöka sjön. Den betraktas vara så helig att besökare måste vända ryggen mot sjön och titta på den mellan sina ben. Tursamt nog för alla resenärer är de omgivande bergen den bästa platsen att beskåda sjön från.

Om du inte har fått nog av sägner kan du stanna och titta på Mpephus by från vägkanten. Inga andra än Vendafolket får komma in. Det här är Vendahövdingarnas begravningsplats och den vaktas av Vendakvinnorna.

Phiphidi-fallen, som också finns längs samma väg, är en utsökt plats att stanna på och bara njuta av den bördiga skogen. Tänk på att respektera den här vackra platsen belägen i Vendafolkets område eftersom den är helig och speciell – och inte bara för Vendafolkets skull.

Thohoyandou ligger ungefär fyra till fem timmars bilfärd från Johannesburg, alternativt kan du flyga till Polokwane, som ligger en timme bort.

Att hyra bil är det bästa sättet att utforska området. Det finns även många arrangerade turer som går längs rutten.

Sommaren är den bästa tiden. Det är den regniga årstiden, så floderna är fyllda och landskapet är grönt.

Höjdpunkterna i Vendafolkets land kan ses på två dagar, men på fem dagar har du gott om tid att helt utforska området. 

Promenadskor, badkläder, kamera och solkräm 

Limpopo Tourism
Tel: +27 (0) 15 290 7300
E-post: info@golimpopo.com 

Thohoyandou, hjärtat i VhaVenda-nationen 

En tshikona är en traditionell dans som Vendamännen utför till melodier på pipor tillverkade av inhemsk bambu. Varje pipa har sin egen ton som tillsammans ger en melodi. 

Vendas land

Utforska myter och sägner när du gör en mystisk resa till Vendafolkets land i Sydafrika.