logoleft

Dykning vid South Coast i Sydafrika

Rev, vrak och sandtigerhaj

Sydafrikas South Coast erbjuder stor spänning för dykentusiaster som vill uppleva något annorlunda.

Det finns alltid något nytt att upptäcka när man dyker vid Sydafrikas South Coast – mystiska vrak och dussintals fascinerande havsdjur gör att du vill komma tillbaka.

När det gäller dykning hamnar Sydafrika bland de bästa platserna i världen. South Coast är prisbelönt tack vare sin lockande kombination av rev, skeppsvrak och olika arter av hajar och rockor som finns i havet. Här finns utan tvekan många spännande dyk!

Några av Sydafrikas mest omtalade dykställen är Aliwal Shoal och Protea Banks, som är kända för de möjligheter som erbjuds modiga dykare samt alla havsorganismer.

Båda dessa platser finns strax utanför Sydafrikas South Coast i KwaZulu-Natal och är lämpade för både nybörjare och erfarna dykare, eftersom det alltid finns mycket att upptäcka här för alla entusiaster.

Aliwal Shoal ligger utanför kusten i Umkomaas och är en 1,5 kilometer lång, 1 kilometer bred och 37 meter djup fossiliserad sanddyn med koraller och havssvampar. Som ett dolt hinder för passerande båtar innebar sandbanken slutet på färden för den brittiska ångbåten Nebo 1884 och likaså för det norska tankfartyget Produce nästan ett sekel senare. De båda vraken ligger på 30 meters djup på havets botten och lockar till sig revfiskar och stora stim med lax och havsabborre.

Utan tvekan är det sandtigerhajen som lockar mest vid Aliwal Shoal. Hajarna, som även kallas ”raggies” för deras ojämna tandrad, flyttar norrut längs kusten mellan juli och november, vilket ger dykare möjlighet till fantastiska möten med dessa djur. Sandbankens Raggies Cave lockar även till sig hajar, men är säker att utforska.

Protea Banks, som ligger längre ner längs kusten utanför Shelly Beach, är även känt för sina hajar; däribland tigerhaj, tjurhaj, hammarhaj och revhaj samt flera sandtigerhajar, och vackra rockor som stingrocka, marmorrocka och stor djävulsrocka, som sakta glider över det tropiska revet.

Något att uppleva är även det milslånga sardinstimmet – den årliga sardinmigreringen som sveper över KwaZulu-Natal-kusten och lockar till sig massor av hajar och delfiner. Mellan juni och juli kan du göra fantastiska dyk på Aliwal Shoal och Protea Banks bland miljontals sardiner och alla rovdjur som kommer dit.

Flyg från någon av Sydafrikas stora städer till Durbans internationella flygplats. Från Johannesburg tar man N3-motorvägen direkt till Durban. Från Kapstaden tar man N2-motovägen till Durban. Från Durban kör man söderut på N2-motorvägen till Umkomaas för att komma till Aliwal Shoal, och till Shelly Beach för att komma till Protea Banks.

South Coast har ett tropiskt klimat och dit kan man resa året runt. Dykförhållandena är nästan alltid lika bra – med en havstemperatur som sällan når under 20 grader – men mellan mars och juli är det allra mest pålitligt. Res mellan juli och november för att se sandtigerhajar eller mellan juni och juli för att uppleva milslånga sardinstim.

Om du har egen dykutrustning och tar med dig den kan du spara pengar när du ska dyka. Det som du har glömt ta med dig eller saknar går bra att hyra i de dykbutiker och på de dykfirmor som finns längs South Coast. Glöm inte att ta med dig solskyddskräm.

Fisk- och skaldjursrätter samt portugisiskinspirerad matlagning på Umtamvuna Portuguese Carnival i juli.

Det årliga välgörenhetsevenemanget Bullslingers Tube Race på Umzimkulu-floden i februari; South Coast Air Show i Margate i mars; Sardine Mountain Bike Classic i Port Edward i juni; Umtamvuna Portuguese Carnival i Port Edward i juli. Det milslånga sardinstimmet är ett naturligt fenomen och du kan höra med den lokala researrangören när och var det förväntas inträffa.

Dive South Africa
Tel: +27 (0) 79 366 3749
Fax: +27 (0) 86 578 5220
Mobil: +27 (0) 82 322 0182
E-post: info@divesouthafrica.co.za
www.divesouthafrica.co.za

Upplev en fantastisk undervattensvärld

Aliwal Shoal klassades som en av de tio bästa dykplatserna i världen av den berömda dykaren Jacques Cousteau.

Dykning i Sydafrika, Aliwal Shoal, South Coast Sydafrika

Dykning i Sydafrika – Aliwal Shoal och Protea Banks på South Coast

Dykning i Sydafrika på bland annat toppdykplatserna Aliwal Shoal och Protea Banks. Platserna ligger utanför South Coast i Sydafrika och erbjuder spännande äventyr under vattenytan.