logoleft

Åtgärder för att skydda de afrikanska pingvinerna

I hopp om att rädda den afrikanska pingvinen

Den afrikanska pingvinen, en knähög och tämligen formellt klädd pingvin, har överlevt ett antal utmaningar.

Antalet afrikanska pingviner har minskat i årtionden, men sydafrikanernas genialiska engagemang har blivit pingvinernas räddning.

I arbetet med att rädda pingvinerna i Sydafrika har man övervunnit förbryllande många utmaningar – klimatförändring, minskad fisktillgång och brist på lämpliga miljöer. Den tuffaste utmaningen ägde rum år 2000 när ett oljebälte hotade det största beståndet av afrikanska pingviner. Sydafrikanerna gick man ur huse för att rädda pingvinerna.

Om du kisar lite är det enkelt att föreställa sig afrikanska pingviner som knähöga, ganska formellt klädda små människor.

De är älskvärda varelser. Att studera dem närmare vid Boulder's Beach i närheten av Kapstaden, där fler än 3 000 pingviner lever, är bland det roligaste som finns.

Men antalet pingviner har minskat under årtionden. CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) har listat den afrikanska pingvinen som hotad eller som en art som sannolikt kommer att bli utrotningshotad.

Åtgärderna för att skydda pingvinerna i Sydafrika har krävt innovativa idéer. Vintern 2000 sjönk ett skepp med 1 300 ton olja i närheten av Robben Island och Dassen Island – viktiga reservat för pingvinerna. Förutsättningarna för en riktig katastrof var mycket goda.

Nedoljade pingviner togs hand om av hundratals frivilliga på SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds). Tusentals pingviner som inte hade fått olja på sig sattes innanför stängsel så att de inte skulle gå i det förorenade vattnet. Problemet var att de inte kunde stanna där hur länge som helst.

En listig plan kläcktes. Fler än 20 000 afrikanska pingviner togs till Port Elizabeth och släpptes ut där, nästan 1 000 km från sitt hem.

Tre pingviner blev försedda med sändare, och sydafrikanarna följde utvecklingen spänt när pingvinerna sam hem. Det här innebar att myndigheterna fick två veckor på sig att rengöra stränderna.

En annan berättelse som berör är den om pingvinbona. Pingviner föredrar att bygga bo i hålor eller under buskar, som skyddar deras ägg och ungar från värmen och rovdjur.

Dyer Island Conservation Trust kom på att man kunde bygga konstgjorda hålor av fibrecrete. Pingvinerna flyttade in nästan på stört, och ägg och ungar trivdes bra. Detta blev till en stor hjälp i arbetet med att skydda pingvinerna.

Boulders Beach, som är en av de bästa platserna att titta på vilda afrikanska pingviner, ligger en kort körsträcka från Kapstaden – ungefär 30 minuter från centrum.

Från strandpromenaden kan du komma riktigt nära pingvinerna.

Det går bra att besöka platsen året runt. Äggen kläcks på våren och i början av sommaren.

35 rand för vuxna; 10 rand för barn under 12 år.

Ett par timmar räcker gott för att utforska stranden och titta på pingvinerna.

Solglasögon och solkräm är ett måste. Kom ihåg kameran – afrikanska pingviner är fotogeniska små varelser.

Prova ett pittoreskt bed and breakfast eller hyr en stuga i närheten av Simon's Town – en historisk kuststad med mycket att se och göra.

Besök närliggande Simon's Town – en historisk kuststad där den sydafrikanska flottan och ett antal spännande museum ligger. 

Simon's Town Tourism Information
Tel: +27 (0) 21 786 8440
Fax: +27 21 786 8459
E-post: simonstown@tourismcapetown.co.za

Afrikanska pingviner kallades förr för åsnepingviner på grund av deras skriande läte.

Åtgärderna för att skydda pingvinerna i Sydafrika har krävt riktig list

Åtgärderna för att skydda pingvinerna i Sydafrika har tagit oväntade vändningar. Det har krävt konstgjorda bon och till och med fårtransport en gång