logoleft

De fem stora

Bli exalterad, hänförd och kanske till och med rädd …

Att stå mitt emot de fem stora är en upplevelse för livet

reservations@sanparks.org

Du har läst böckerna, sett filmerna och TV-programmen, nu är det dags att möta de fem stora i verkligheten – buffel, elefant, lejon, leopard och noshörning.

Safariturer med de fem stora i Sydafrika är ett måste för alla som är intresserade av vilda djur. De fem stora är buffel, elefant, lejon, leopard och noshörning – uttrycket kommer från de djur som ansågs vara de mest farliga att jaga. Idag består spänningen i att fotografera dem i deras naturliga miljö.

Om du vill göra en safaritur och se de fem stora i Sydafrika kan du åka till nästan vilken provins som helst, men Krugers nationalpark i Mpumalanga- och Limpopo-provinserna är de mest välbesökta av dem alla.

De fem stora – lejon, leopard, elefant, noshörning och buffel – lever i parken och du kan se dem på en egen biltur, guidade turer eller guidade vandringar.

Men tänk på att det är inte någon dokumentärfilm från National Geographic du tittar på! Det kan mycket väl hända att du får se alla fem stora, eller kanske inte, men chanserna är stora. Kör sakta, stanna vid vattenhål, lyssna efter fåglarnas varningsrop, se om andra bilar stannar och ha hela tiden ögon och öron öppna.

Visa din vördnad inför dessa djur. Att få se en leopard dåsa på en trädgren, upptäcka en svart noshörning som till hälften är dold i den tjocka vegetationen, hitta en lejonflock i skuggan efter en jakt eller se en stor elefanthjord eller en kapbuffel som ljudlöst vandrar över vägen – detta är ögonblick du aldrig glömmer.

Kom ihåg att det här handlar om vilda djur och att du befinner dig på deras revir. Det finns regler om hur du ska bete dig på safaritur för de fem stora i Sydafrika. Läs noga i guideboken och var uppmärksam på vad parkvakten säger.

Övernattning under safariturer för att se de fem stora i Mpumalanga erbjuds i antingen Krugers nationalpark eller närbelägna privatägda reservat som Sabi Sand (det område med flest leoparder i världen), Timbavati och Klaserie. Vissa stugbyar stoltserar med att kunna visa de fem stora för sina gäster på nolltid och du kan även åka hem med ett certifikat.

När du har upplevt aktiviteter med de fem stora i Mpumalanga är det dags att ta itu med de mindre djuren och få lära sig om till exempel den fascinerande dyngbaggen …

Om du tänker besöka något av de privatägda reservaten kan du flyga till Kruger Park International Airport (KPIA) i Mpumalanga och få skjuts därifrån. Alternativt kan hyddvärden ordna ett chartrat flyg från Johannesburg. Eller hyr en bil vid KPIA och kör sedan själv till Kruger-parken.

Det bästa är att hyra en skåpbil eller kombibil så att du får bättre plats och sitter högre upp så att du får ett bättre synfält. Boka i förväg.

Kör själv i Kruger National Park, vägarna dit är utmärkta. Förse dig med en bra karta över området som du kan köpa vid ankomsten. Om du bor i en privatägd hydda kommer parkvaktaren att köra dig i en jeep.

Det finns en tjusning med varje årstid. Men senvintern eller tidig vår är speciellt bra. Gräset är fortfarande kort efter vintern och det finns bara vatten på några få platser, vilket gör det enklare att upptäcka djuren. Det andra som lockar är alla ungar som föds i djungeln, som har börjat växa på nytt efter det första regnet.

Om du verkligen vill se alla de fem stora bör du räkna med minst tre dagar. Men kom ihåg att vildmarken inte ger några garantier.

Din kamera, lättviktskikare, solhatt och solkräm. Även om det är mitt på sommaren bör du ta med dig en jacka att ha vid nattfärder. Försök att klä dig huvudsakligen i lugna djungelfärger, som khaki och olivgrönt.

Om du har barn med dig kan du bo i någon av de större stugbyarna i Kruger-parken som har pool, affär, restaurang och ofta visar film utomhus. Hör med den privatägda stugbyn om barn är välkomna, det är inte säkert.

Egna bilturer är kul, men inget slår en parkvakts tränade öga. Följ med på en guidad åktur eller vandring tillsammans med parkvakten. Du får lära dig massor och se mycket mer än om du tar dig fram på egen hand.

Sabi Sabi
E-post: res@sabisabi.com
Tel: +27 11 447 7172

Kruger National Park
Lokalt SA 0861 KRUGER
Utomlands +27 21 468 7255
Storbritannien, avgiftsfritt nr 0800 014 8420
Sydafrikas nationalparker
Huvudkontor:+27 (0)12 428 9111
reservations@sanparks.org

Safariturer för att se de fem stora i Sydafrika – en oförglömlig upplevelse.

Det tar några timmar innan du utvecklar ”djungelögat” och kan se de vilda djuren.

Safariturer för att se de fem stora i Sydafrika – oförglömliga upplevelser.

Safariturer för att se de fem stora i Sydafrika är hänförande, minnesvärda och ofta gripande upplevelser. Safariturer för att se de fem stora i Mpumalanga har varit normbildande för äventyr med vilda djur.