logoleft

Norra Kruger National Park

Besök Pafuri, ett av Kruger-parkens fantastiska vildmarksområden

Pafuri är en plats där du kan se de jättestora baobabträden, svagt skimrande eukalyptusträd, storvilt, ovanliga fåglar och spår från våra tidiga förfäder.

Åk längre norrut i Kruger-parken där du kan vandra i en sagovärld av urgamla träd, se storvilt, fantastisk fågelskådning och spår från våra tidiga förfäder.

Kruger National Park handlar inte enbart om storvilt. Det finns natursköna vildmarksområden där du kan upptäcka unika skogar, fantastiska fåglar, spår efter våra tidiga förfäder och det en gång så ökända området mellan Sydafrika, Moçambique och Zimbabwe, där skurkarna höll till förr i tiden och korsade Limpopo River till fots.

Den norra delen i Kruger National Park är ett område med unik biologisk mångfald. Det är en av de få platser där skogar med eukalyptusträd växer intill skogar med baobabträd. Träden växer längs flodbankerna vid Limpopo- och Luvuvhu-floderna: de smäckra, bleka, skimrande gröna grenarna på eukalyptusträden glittrar mellan de massiva mörkbruna baobabträdens stammar. Det är enkelt att låtsas du befinner dig i sagan om bröderna Grimm där häxor och feer lurar runt varje sten.

När du bor i Pafuri, en av de privata stugbyarna i Kruger-parken, befinner du dig i Makuleke-folkets förfäders land. I samarbete med Wilderness Safaris fungerar de som tillsyningsmän och värdar i det här vackra vildmarksområdet. Den lokala personalen utbildas och uppmuntras av erfarna parkvakter och servicepersonal som kommer från hela Sydafrika.

Din fågelguide har ett tränat öga och kan urskilja de olika fågelarterna lika lätt som du hittar i din egen hemstad. Om du letar efter en specifik fågel så kan de hitta den, genom att locka den närmre med sin egen sång, och sedan är det bara för dig att bocka av från listan. Kronörn, svartstrupig flikflugsnappare, Böhms taggstjärtseglare och så klart den sällsynta och eftertraktade afrikanska fiskugglan, är några av dessa speciella fåglar. De fem stora – lejon, elefant, leopard, noshörning och buffel – finns i närheten och du kan möta elefanter var som helst.

För över en miljon år sedan var det Homo erectus som gick och levde här. Du kommer att få se handgjorda yxor från stenåldern och icke utgrävda fossiler från dinosaurier.

Crooks Corner, som sammanlänkar Sydafrika, Moçambique och Zimbabwe, är platsen där skurkarna höll till förr i tiden. Under vintertid, när Limpopo är torrlagd, kunde de enkelt springa från ena landet till nästa och undvika elefanthjordarna som badar i lera längs flodbankerna genom att själva täcka in sig i den leriga geggan, liksom Kiplings elefantunge.

Ta motorvägen från Johannesburg till Phalaborwa och sedan norrut till Pafuri Gate. Från Pafuri Wilderness-byn bokar man charterflyg från Johannesburg till Sataras landningsbana i Kruger National Park och sedan hämtar man upp dig där.

Din parkvakt kör dig runt i en safarijeep.

Vintermånaderna – maj till september – är bäst för att se vilda djur, eftersom gräset är kort och det är lättare att hitta djuren. Sommaren är mycket varm, men växtligheten är som bäst, flyttfåglarna är tillbaka och det finns gott om ungdjur.

Priset går ofta ned under lågsäsong.

Räkna med minst tre nätter.

Tunn klädsel under dagtid, en varm jacka som går ner över låren och mössa plus tunn halsduk under kvällstid. Lättviktskikare, kamera och kortspel. I stugbyn finns hygienartiklar, insektsmedel och tvättinrättning.

Pafuri Wilderness Camp

Den hemlagade maten i stugbyn är fantastiskt god!

Om du tänker köra på egen hand kan du åka till andra områden i parken. I området utanför Satara-byn finns det särskilt mycket vilda djur.

Din guide erbjuder dig olika aktiviteter, allt från guidade vandringar till åkturer om natten för att se vilda djur. 

Pafuri Wilderness Camp
www.wilderness-safaris.com 

Leopard i Kruger National Park

Vissa baobabträd lever i flera tusen år, världens äldsta och största är ca 6 000 år gammalt. Sunlands baobabträd finns i Limpopo-provinsen.

Norra Kruger National Park

Åk längre norrut i Kruger-parken till Pafuri där du kan vandra i en sagovärld av urgamla träd, se storvilt, fantastisk fågelskådning och spår från tidiga hominider, som var våra förfäder.