logoleft

Sköldpaddssafari

Spåra sköldpaddor i Maputaland

De som besöker Maputaland-kusten kan åka på sköldpaddssafari mellan november och mars. 

Gå på sköldpaddssafari och upplev de fascinerande havslädersköldpaddorna och oäkta karettsköldpaddorna som lägger sina ägg som kläcks längs Maputalands stränder. 

En kvällstur när du letar efter spår från sköldpaddor längs Maputalands stränder, söker efter havslädersköldpaddor och oäkta karettsköldpaddor som lägger sina ägg eller upptäcker nykläckta sköldpaddor, är inte någon vanlig safariupplevelse. Om du har tur och hittar en havssköldpadda kommer du att bli hänförd över deras magnifika överlevnadsinstinkt.

En fråga som guiden på sköldpaddssafarin inte kan besvara är hur dessa djur varje år kan simma tusentals mil till havs och sedan instinktivt återvända till samma stränder där de kläcktes. Några naturälskare kanske gör sig lustiga och menar att eftersom de är honor drar de sig inte för att stanna och fråga om vägen, men faktum är att det här bobyggandet är ett mysterium som förbryllar marinbiologer. Välj en licensierad arrangör när du vill göra en sköldpaddstur. Det finns för närvarande fem auktoriserade koncessioner i iSimangaliso Wetland Park. Sköldpaddsturer kan göras vid Cape Vidal, Manzengwenya (endast för gäster på Rocktail Beach Camp), Mabibi (endast för gäster på Thonga Beach Lodge eller Mabibis stugby) och Kosi Bay. Koncessionen för Sodwana Bay sköts av Phinda Private Game Reserve och de har öppet för alla besökare. Det krävs både tålamod och tur när man ska leta efter havssköldpaddor. Turerna börjar sent på eftermiddagen eller efter solnedgången. Arrangörerna får endast vistas på stränderna två timmar före och två timmar efter lågvatten, vilket innebär att turerna kan endast pågå mellan 2–7 timmar. Under din sköldpaddssafari ser du inte många andra vilda djur utöver frampilande spökkrabbor och svepande skuggor av fladdermöss och havsfåglar i strålkastarljusen från den fyrhjulsdrivna bilen. Eftersom till och med en passerande ljusstråle från en fyr kan avhålla sköldpaddan från att lämna säkerheten vid bränningarna, så måste alla utom guiden släcka sina lampor om guiden får syn på en sköldpaddshona som är på väg upp mot stranden till ett lämpligt näste ovanför högvattenlinjen. För en del gäster kan det här kännas frustrerande, eftersom de är ovana vid att tillbringa långa stunder i mörker. Oavsett om honan kommer upp från havet, lägger sina ägg eller återvänder till havet är det endast tillåtet att belysa henne bakifrån, helst med infrarött ljus. Normalt kan man inte fotografera eftersom kamerablixten kan störa honan och det är viktigt att inte avleda henne i sina uppgifter. Ett annat syfte med sköldpaddssafari är att få se när ungarna kläcks. Det är en respektingivande och ibland rörande upplevelse att få se de små sköldpaddorna göra ett tappert hopp ut i havet, hela tiden utsatta för havsfåglar, rovdjur och spökkrabbor. Man anser att endast fyra på tusen nykläckta sköldpaddor överlever och får växa upp, så oavsett om du har fått se en hona lägga ägg eller beskådat nästa generations heroiska färd ut mot havet har du tagit del av ett av Maputalands tidlösa mirakel.

Maputaland (även kallat Elefantkusten) når du genom att köra N12 från Johannesburg och N2 norrut från Durban. Richards Bay är närmsta flygplats.

Om du bor i en stugby som har tillstånd anordnar värden transport. I annat fall behöver du en bil. Alternativt kan du beställa transfer hos dem som arrangerar turen.

Sköldpaddornas äggläggning: november till januari

Ungarna kläcks: december till mars

Thompsons Tours: ca. 725 rand per person, paketresa.

EuroZulu Safaris: ca. 975 rand per person, paketresa.

Phinda Private Game Reserve (alla stugbyar): ca. 1 970 rand per person (inklusive middag på stranden).

Thonga Beach Lodge: ca. 375 rand per person, paketresa. Endast gäster i stugbyn.

Rocktail Beach Camp: ca. 275 rand per person, exklusive inträde till park och kostnader för bil. Endast gäster i stugbyn.

Kontrollera aktuella priser vid förfrågan.

Räkna med två till sju timmar, beroende på tidvattnet och din arrangör.

Packa med en vindjacka eller varm jacka. Undvik vit eller ljusreflekterande klädsel. Om du ska delta i en lokalt arrangerad tur är det bra att ta med en ficklampa eller pannlampa med infrarött ljus.

Det finns ett brett urval av boendemöjligheter i St Lucia och Sodwana Bay.

Beroende på tidvattnet och arrangören kan turen inkludera en middag på stranden, tilltugg och drycker.

Hluhluwe-Imfolozis viltreservat, Thembe Elephant Park, Sodwana Bay, Kosi Bay

Sköldpaddsturer med Thompsons Touring & Safaris St Lucia & Cape Vidal:
www.thompsons.co.za
Tel: + 27 (0) 35 590 1584
E-post: ruth.davies@thompsons.co.za

Euro Zulu Safaris:
www.adventureticket.info
Tel: + 27 (0) 35 590 1635
E-post: info@adventureticket.info

Phinda Private Game Reserve:
www.phinda.com
Tel: +27 (0)11 809 4314

Rocktail Beach Camp Safari Adventure Company:
www.safariadventurecompany.com
Tel: + 27 (0) 11 257 5111
E-post: info@safariadventurecompany.com

Thonga Beach Lodge c/o iSibindi Africa Lodges:
www.isibindi.co.za
Tel: +27 (0)35 474 1473
Fax: + 27 (0) 35 474 1490
E-post: res@isibindi.co.za

En havslädersköldpadda återvänder till havet

Kustlinjen längs iSimangaliso Wetland Park är den enda kvarvarande stora äggläggningsplatsen där oäkta karettsköldpaddor och havslädersköldpaddor fortfarande lägger sina ägg i Afrika.

Sköldpaddssafari i Maputaland

Naturälskare får inte missa en sköldpaddssafari, en unik möjlighet att få uppleva havslädersköldpaddornas och oäkta karettsköldpaddornas livscykel, från äggläggning till att ungarna kläcks.