logoleft

Valsafari

Öga mot öga med havets vänliga jättar

Sydafrika kan stoltsera med världens bästa valskådning från land.

Att se valar i deras naturliga miljö är en överväldigande naturupplevelse när det är som bäst. Se till att få ett minne för livet när du reser till Sydafrika.

Att se dessa havets jättar i sin naturliga miljö är en upplevelse som du inte bör missa, oavsett om du besöker Sydafrikas främsta valskådarplats, Hermanus, eller väljer en naturskön plats längs Garden Route eller Vilda kusten.

Från juni till november kan man räkna med att få se sydkapare längs Kapprovinsens sydkust, vilket gör den här perioden till den bästa för valskådning.

Du behöver inte ens åka ut med båt för att se dem eftersom Hermanus, varifrån man ser ut över Walker Bay, anses vara världens bästa plats för valskådning från land. Sydkapare simmar ofta in nära kustlinjen och ibland syns de bara några meter från stranden.

Trots att sydkaparnas enastående uppvisning av råstyrka och smidig vattenakrobatik vanligtvis stjäl uppmärksamheten under valskådningen, finns det goda chanser att få se knölval, vikval, Brydes fenval och även späckhuggare. En utbildad guide hjälper dig att se skillnad på dessa valar.

Klart och vindstilla väder är de bästa förhållandena för att få se valar. Spana efter valens utblås, eftersom detta oftast är det första man ser. Andra bra platser att se havets jättar från stranden är vid Plettenberg Bay, Algoa Bay och längs Vilda kusten.

Du kan även ta en båttur för att se valarna längre ut i havet. Valsafaribåtar har officiellt tillstånd att åka fram till valarna, inom ett specifikt avstånd. Därefter är det upp till valens egen nyfikenhet att komma närmare.

Hermanus är kanske den mest kända valskådarplatsen, men det finns utmärkta valsafariturer som utgår från Strandfontein, på västkusten, samt även Lambert's Bay, Elands Bay, St Helena, Saldanha och Ysterfontein.

Fantastiska iakttagelser kan även göras kring Kaphalvön och längs sydkusten till Cape Agulhas. Denna yttersta sydspets i Afrika är en speciellt bra plats att få se lekande sydkaparkor och -kalvar – upp till 50 par åt gången!

Från Kapstaden till Harmanus tar man N2 mot George. Sväng vänster på R43 mot Hermanus.

Sydkapare finns utanför Sydafrikas kust mellan juni och november. Den bästa tiden för valskådning är mellan juli och oktober.

Valskådning från land är gratis! Kontakta en lokal arrangör för aktuella priser för valsafariturer.

Om du vill skåda valar från land behöver du ta med dig kikare, solhatt och mycket solkräm.

I Hermanus finns flera alternativ för boende, med allt från billiga stugor, värdshus och pensionat till lyxhotell.

Håll utkik efter den årliga valfestivalen i Hermanus kring slutet av september.

Sydafrikas sydkust har en fantastisk natur och ett vackert landskap. Kombinera valskådning med att besöka pingvinerna i Simon's Town, strutsar i Oudtshoorn och elefanter i Addos nationalpark.

Hermanus Tourism
Telefon: +27 (0) 28 312 2629
E-post: info@hermanus.co.za
Webbsida: www.hermanus.co.za
Valskådning längs Hermanus-kusten.

Sydkapare heter på engelska Southern Right Whale och fick detta namn på grund av att de är långsamma och med en slaktkropp som flyter ansågs de vara den rätta valen att jaga.

Valskådning i Sydafrika

Sydafrika har världens bästa valskådning från land. Det finns ett flertal utmärkta valskådningsplatser, speciellt vid staden Hermanus.