logoleft

Volontärprojekt för vilda djur

Gör en insats för djuren

Möt Sydafrikas rika djurliv på nära håll genom ett seriöst volontärprojekt för vilda djur.

Som volontär i Sydafrika finns det massor av möjligheter att komma i kontakt med vilda djur, såsom de fem stora, utrotningshotade arter och övergivna djur.

Volontärarbete för vilda djur är vanligt i Sydafrika, därav landets stora reservat. Kontakta seriösa volontärorganisationer och du får delta i otroligt tillfredsställande projekt som omfattar övervakning och spårning av de fem stora, matning och skötsel av övergivna djur och arbete med utrotningshotade arter, till exempel geparder och vildhundar.

Volontärprojekt för vilda djur erbjuder många olika sätt att arbeta med vilda djur i deras naturliga miljö eller i fångenskap. Det finns ett stort antal volontärprojekt för vilda djur i Sydafrika, och därför rekommenderar vi starkt att man går via godkända arrangörer, som ser till att man hamnar i lagliga projekt.

Volontärprojekten lägger stort fokus på att skydda de vilda djuren och innebär ofta att man får hjälpa till vid forskningen om utrotningshotade arter. Det här är vad Avivas projekt Endangered Wildlife Monitoring innebär.

I det här Zululand- och KwaZulu-Natal-projektet arbetar man aktivt med att rädda utrotningshotade arter genom att dra igång, genomföra och hantera övervakningsprojekt för geparder, vildhundar, spetsnoshörningar och gamar. Volontärer får arbeta med spårning och lokalisering av djuren, GPS-kartläggning av iakttagelser, beteendeundersökningar, räkning av djur och framtagning och uppdatering av identitetsbilder.

Det finns även möjlighet att hjälpa till med radiohalsband, ringmärkning av fåglar, räkning av gamar och boundersökningar samt förflyttning och återföring.

Du kan arbeta på liknande sätt med enbart geparder vid Hoedspruit Endangered Species Centre i Limpopo. Det här prisade projektet innefattar gepardskötsel (rengöring, mat och hjälp/iakttagelser vid veterinäraktiviteter), föreläsningar om aspekter med skyddsarbetet samt tillämpning av teorin i praktiken – antingen i fält eller på andra forskningscenter som är specialiserade på utrotningshotade arter. Ett besök på närliggande Kruger National Park och elefantsafari vid Camp Jabulani ingår.

Voluntours har volontärprojekt för de fem stora i ett viltreservat i området Greater Addo Elephant i Östra Kapprovinsen. Här arbetar man med hantering av naturskydd och viltreservat. Organisationen har stort samhällsfokus och har volontärer som arbetar med utsatta barn från lokala fosterhem samt HIV- och aidsdrabbade barn. Det mest spännande är kanske arbetet med lejonen, då du bland annat får övervaka integrationen av lejonen i reservatet genom att spåra och registrera deras beteenden.

Volontärprojekt för vilda djur innebär också arbete med övergivna djur på rehabiliteringsreservat över hela landet. All Africa Volunteers har ett projekt i den här stilen, där du hjälper Animal Rehabilitation Centre i Östra Kapprovinsen med att mata och sköta övergivna och skadade vilda djur. 

Endangered Wildlife Monitoring-projektet: Kostar från ca 10 600 rand för två veckor.

Cheetah Conservation Programme: ca 18 000 rand för tre veckor.

Big 5 experience: från 7 990 rand/person (delat boende) för en vecka.

Animal Rehabilitation Centre: 4 250 rand för endast en vecka, eller 3 950 rand per vecka för de första fyra veckorna.

Endangered Wildlife Monitoring-projektet: Minst två veckor, som kan förlängas med två veckor i taget till högst tolv veckor.

Cheetah Conservation Programme: Tre veckor.

Big 5 experience: Minst en vecka och högst tolv veckor. 

Animal Rehabilitation Centre: Minst en vecka, som kan förlängas med en vecka i taget."

Solhatt, solkräm, insektsmedel, ficklampa, sovsäck, kikare och vandringskängor. Malariatabletter (rådgör med din läkare först) är viktigt om du deltar i gepardprojektet på Hoedspruit Endangered Species Centre

Endangered Wildlife Monitoring-projektet: Vid en vildmarkscamping i reservatet.

Cheetah Conservation Programme: Halmhydda med två bäddar i Big 5 Kapama Private Game Reserve.

Big 5 experience: Renoverad gammal tågstation (sju rum).

Animal Rehabilitation Centre: En vildmarksstuga vid centret. 

Aviva:
Tel: +27 (0) 21 557 4312
Fax: +27 (0) 86 634 2063
E-post: info@aviva-sa.com
Webbsida: www.aviva-sa.com 

Hoedspruit Endangered Species Centre:
Tel: +27 (0) 15 793 1633
Fax: +27 (0) 15 793 1646
E-post: students@cheetahcentre.co.za
Webbsida: www.wildlifecentre.co.za 

Voluntours:
Tel: +27 (0) 11 315 4049
Fax: +27 (0) 11 315 4050
E-post: info@voluntours.co.za
Webbsida: www.voluntours.co.za

All Africa Volunteers:
Tel: +27 (0) 42 296 0594
Fax: +27 (0) 866 228 159
E-post: allafricavolunteers@gmail.com
Webbsida: www.allafricavolunteers.com

Erfarenheter av volontärarbete med vilda djur

Volontärer på Voluntours projekt för vilda djur.

Den utrotningshotade geparden är den enda medlemmen i sitt släkte – alla andra har utrotats.

Volontärprojekt för vilda djur i Sydafrika

Det finns olika volontärprojekt för vilda djur i Sydafrika, allt från spårning och övervakning av vilda djur till arbete med övergivna djur och utrotningshotade arter