logoleft

Matresor

Äkta sydafrikanska smaker

Resenärer kan prova på det sydafrikanska köket på mat- och matlagningsresor

För de matintresserade finns det ett stort utbud av matresor som erbjuder sydafrikansk mat och matlagning över hela landet.

Resenärer som är ute efter matäventyr säger inte nej till njutning i sydafrikansk stil. Oavsett om du vill laga Cape Malay-mat i Bo-Kaap eller gräva upp Kalahari-tryfflar med jägar- och samlarfolket san finns det en matresa i din smak.

Matturismen växer i hela världen. Förbi är den tid då man ville känna smaken av hemma på semestern. Moderna turister intresserar sig i stället för den inhemska maten. I Sydafrika finns det ett överflöd av matresor för hungriga resenärer som vill upptäcka matkultur och tradition inom gästfrihet.

Afrikanska epikureiska äventyr ger dig möjlighet att lära dig mer om Sydafrikas natur, historia, klimat och kultur via din mun och mage. Vad finns det då för äventyr inom mat och dryck i Sydafrika?

Den goda nyheten är att det finns ett stort utbud, allt från dyra europainspirerade gourmetupplevelser till superbilliga kulturella härligheter. Oavsett om din gom föredrar en lyxig femrättersmeny på en vingård i Västa Kapprovinsen eller morogo och chakalaka i en kåkstad i Oranjefristaten finns det sydafrikanska matresor med unika och oförglömliga smaker för alla gommar och plånböcker.

Om du vill in i köket och testa att laga mat på egen hand finns alla möjligheter, allt från att handla i en spaza-affär och laga umngqusho med en ”kåkstadsfamilj” till att laga avancerad mat ihop med en stjärnkock i lyxmiljö. Vill du veta hur våra olivoljor smakar eller lära dig hur man viker samoosas? Här finns kurser i allt. Om dryck intresserar dig mer än mat kanske våra druvtrampningshelger, vinprovningskvällar och mampoer-utflykter är något för dig.

Varför vänta? På våra sydafrikanska matresor finns det grytor som behöver röras i, skedar som behöver slickas av och en mängd härliga smaker som måste upptäckas."

Hyrbil är det bästa sättet att ta sig fram, såvida du inte deltar i en arrangerad utflykt.

Matresor kan du göra året runt

Priserna varierar beroende på resans längd och om boende är inräknat. Räkna med ungefär 400 rand för en halvdag

Den sydafrikanska sommaren kan vara varm och många resor innebär promenader och matlagning utomhus. Använd därför solkräm och solhatt.

Sydafrika erbjuder en mängd olika boenden, allt från lyxhotell till vandrarhem.

Testa våra lokala läckerheter – Cape Malay-kökets sosatie-kebab, boernas koeksister-kakor, Zulu-kökets domboloknyten och det indiska bunny chow-brödet i Durban. 

Det finns allt från utflykter med jägar- och samlarfolket san till fina, avancerade matlagningskurser.

Ben-Erik Van Wyk och Nigel Gericke. People's Plants: A guide to useful plants of Southern Africa. Briza 1998

Renata Coetzee. The South African Culinary Tradition. Struik. 1990

Kontakta Hwa ttu! för äventyr med sanfolket:
Tel. +27 (0) 22 492 2998 

Kontakta Marico tourism för mampoer-utflykter
Tel. +27 (0) 83 2722 958 

Kontakta Green Mountain Eco Route för vinresor
Tel. +27 (0) 21 844 0975 

Kontakta Kontrei Traveller för hotellbaserade Cape Dutch-utflykter
Tel. +27 (0) 21 871 1715

Sydafrika är välsignat med kulturer från hela världen och erbjuder därför a en mängd olika kök och matstilar.

Sydafrikanska matresor

Matturismen växer och ger resenärer möjlighet att njuta av det sydafrikanska köket på mat- och matlagningsresor.