logoleft

Traditionell sydafrikansk mat

Bordets läckerheter

Pröva Sydafrikas gästfrihet och testa ett stort urval traditionella maträtter.

Traditionell sydafrikansk mat ger smakrika inblickar i landets många kulturella influenser. Pröva pap, morogo, boerewors och mycket annat på lokala restauranger och kaféer vid vägkanten.

Afrikansk mat är färgrik, intressant och fullkomligt främmande för de flesta besökare. Den är även väldigt god. En väl tillagad lokal måltid kan vara en höjdpunkt på resan till Sydafrika. Många restauranger specialiserar sig på kontinentens kök och serverar en bra variation av traditionella afrikanska maträtter.

Alla som besöker landet bör pröva några av de läckra traditionella afrikanska maträtterna. Ett antal specialrestauranger i Sydafrika är mycket skickliga på att servera både modern och traditionell afrikansk mat. Varje maträtt återspeglar en eller flera av de kulturella influenserna som man kan märka av på hela kontinenten.

Traditionell afrikansk mat lagas i allmänhet över öppen eld eller i en gryta med tre ben (potjie), så kött brukar serveras antingen i form av en gryta eller grillat. Något stärkelserikt brukar serveras med köttet: mieliepap (majsgröt), potatis eller ris. Rödbetor, morötter, kål och pumpa är de vanligaste grönsakerna som serveras. Några typiska sydafrikanska maträtter är komage, morogo, chakalaka, amadumbe och boerewors, som man kan få överallt.

Komage är en traditionell läckerhet som de flesta afrikaner tycker om. I Kapprovinsen anses det vara en regional läckerhet och serveras ofta lätt kryddad med curry, små färskpotatisar och stekt lök.

Morogo är ett slags vildspenat. I kombination med smörfrästa lökar och tomater eller mixat med majsgröt är det en vanlig ingrediens på landsbygden som de flesta tycker om. Amadumbe är en blandning av mosad sötpotatis och jordnötter. En mycket god restaurangvariant av rätten är att koka sötpotatisarna, mosa dem med smör och strö rostade jordnötter över dem – med ett stänk honung på toppen.

Chakalaka är kryddiga pickles som serveras med en huvudrätt och besår av rivna morötter, grön paprika, skivad lök, vinäger, chili och en särskild hemlig ingrediens som gör att den skiljer sig från alla andras.

Boerewors är rent sydafrikansk mat – vårt mer smakrika svar på varmkorven från New York. Boerewors (en variant av en kryddstark korv) kolgrillas vid vägkanten och placeras sedan i ett korvbröd och täcks med senap och tomatsås. Delikat!

Andra lokala favoriter omfattar en mängd läckra Cape Malay-rätter, biltong och sötsaker som koeksister och melktert.

Det finns traditionella afrikanska och sydafrikanska restauranger i alla storstäder och de flesta större städer i hela landet.

När som helst. Precis som överallt annars i världen serveras olika mat under olika årstider i Afrika: att grilla utomhus är populärt på sommaren och mustiga grytor och soppor går hem på vintern.

De flesta restauranger som serverar traditionell afrikansk mat har mycket rimliga priser. Traditionell gatumat, t.ex. boerewors, är ännu billigare.

Ett öppet sinne; traditionell afrikansk mat kanske inte alltid låter eller en ser särskilt god ut, men allt är läckert.

Inled din afrikanska matupplevelse med en boerewors eller lite grillat kött och gå sedan vidare till mer utmanande rätter.

Abysinia: Tel. +27 (0) 72 918 8824
cnr Queens and Langerman Streets, Kensington, Johannesburg, Gauteng

Zemara: Tel. +27 (0) 72 756 2057
223 Schoeman Street, Arcadia, Pretoria, Gauteng

Hantam Huis: Tel. +27 (0) 27 341 1606
44 Hope Street, Calvinia, Northern Cape

Gramadoelas: Tel. +27 (0) 11 838 6960
Market Theatre Complex, Bree Street, Newtown, Johannesburg, Gauteng

Ile Maurice: Tel. +27 (0) 31 561 7609
9 McCausland Crescent, Umhlanga, KwaZulu Natal

Mzoli’s Place: +27 (0) 21 638 1355
Shop 3 NY115 & NY108, Gugulethu, Western Cape

Restaurant Ivorian: Tel. +27 (0) 11 487 0885, +27 (0) 82 743 6537
8 Francis Street, Yeoville, Johannesburg, Gauteng

Addis in Cape: Tel. +27 (0) 21 424 5722
41 Church Street, Cape Town CBD, Western Cape

Moyo: Tel. +27 (0) 11 684 1477
Shop 5, The High Street, Melrose Arch, Johannesburg, Gauteng

Cape Malay Restaurant: Tel. +27 (0) 11 684 1477
93 Brommersvlei Road, Constantia, Cape Town, Western Cape

Grillade kycklingfötter och kycklinghuvud – ”walkie-talkies” – är en populär maträtt på sydafrikanska landsbygden.

Fresta smaklökarna med traditionell afrikansk mat

Afrikansk mat är färgglad, varierande och välsmakande. Många sydafrikanska restauranger har ett traditionellt afrikanskt kök som avspeglar landets kulturella mångfald.