logoleft

Vinresor i Sydafrika

På utflykt bland sydafrikanska viner

Sydafrikas mångsidiga och utmärkande vinturism avnjuts bäst på landets vinresor.

Vinälskare kommer att upptäcka ett utbud lika varierande i smak och geografi som regnbågsnationen själv.

Det finns 18 offentliga vinrutter och två konjaksrutter i Sydafrika – 99 procent av dem i landets vinnäste – Västra Kapprovinsen. Med Sydafrikas långa historia inom vinproduktion avspeglar våra vinresor inte bara utvecklingen av vår tradition inom vintillverkning, utan också, i likhet med ett fint årgångsvin, landets mognadsprocess till en fyllig, smakfull demokrati.

Innan du ger dig av för att upptäcka Sydafrikas viner kan det vara bra med lite bakgrundsinformation. Varje resa har en början – även om det bara är en tanke. Det var så det började för Jan van Riebeeck, Kapprovinsens första guvernör, som startade en vinodling 1655. Den 2 februari 1659 skrev han i sin dagbok: ”I dag – Gud vare lovad – pressades vin fram ur Kapdruvorna för första gången”. Vi kan bara instämma.

Alla vinresor i Sydafrika är skyddade av ursprungsgarantin Wine of Origin. Landets vinproduktion är indelad i officiella regioner, distrikt och underdistrikt. Det finns fem huvudregioner: Coastal, Breede River Valley, Little Karoo, Olifants River och Boberg. Dessa täcker 21 distrikt och 61 underdistrikt. Och när det gäller stil hamnar sydafrikanska viner någonstans mittemellan ”Old World” och ”New”.

Vinodlingarna är utspridda över hela Västra Kapprovinsen – från Hemel-en-Aarde valley i söder till Bamboes Bay på västkusten, Hartswater i norr och Rietrivier i sydvästra Free state. Sydafrikas mest nordliga vingårdar finns i Bronkhorstspruit öster om Pretoria i Gauteng!

Alla vinresor i Sydafrika har sin egen stil. Är du en riktig vinfantast vill du förmodligen veta allt om terroir-grupper, appellationer och etiketter. Tillhör du majoriteten vill du antagligen besöka ett par gårdar, njuta av underbara prisbelönta viner, köpa mer än planerat och sedan skämma bort dig ytterligare med en lång underbar lunch i värmen.

De mest populära vinresorna är de i Stellenbosch, Franschhoek och Paarl, samtidigt som Robertson och Durbanville har dykt upp som nya favoriter.

Oavsett om du är jag dricker för att det är gott-typen eller ett blindtestsgeni, som vid första smutten av ett franskt ekfatslagrat chardonnay kan fastställa precis vilken plats vinrankan växte på, är du välkommen till en av våra vinresor.

Sydafrika har 18 vinrutter och två konjaksrutter. Kartor och vägbeskrivning hittar du på respektive rutts webbplats eller via det lokala turistkontoret.

Hyrbil eller andra sätt där du kan ta dig fram själv, annars en guide eller arrangör. Vissa vinrutter erbjuder bussar som du kan hoppa av och på längs vägen eller andra resealternativ.

Det är alltid en bra tid för vinresor. Vingårdarna är som vackrast på sommaren och hösten, och på vintern slipper du folkmassorna. Skördetiden inträffar vanligtvis mellan januari och mars.

Det finns ingen vinruttsavgift i sig. Kostnader för provsmakning beror på vingården. Det vanliga är att man köper ett glas vid provsmakningen. Ring i förväg och fråga om priserna för provsmakning. Vin- och matmatchning, privata provsmakningar och andra specialarrangemang kostar mer och bör bokas i förväg.

Njut av lokala ekologiska ostar, färsk och torkad frukt, bakverk, charkuterier, oliver, olivoljor, bär och örter och prova typisk mat för Kapprovinsen och Cape Malay

Stora auktioner och regionala vinfestivaler hålls året runt, och vingårdarna arrangerar också evenemang. Kontakta det lokala turistkontoret eller vingården om du vill ha mer information. 

Naturligtvis sydafrikanska viner. Du kan inte ta med dig mer vin än vad de internationella flygplatserna tillåter. Se därför till att be om frakt direkt från vinkällaren eller gå via en ackrediterad representant.

Turistkontoret i Kapstaden kan hjälpa dig med frågor angående vinrutter i en särskild region. 

Cape Town Routes Unlimited
Private Bag X9108
Cape Town 8000
Sydafrika 

80 St Georges Mall
Cape Town
8001 

Tel: +27 (0)21 426 5639/47
Fax: +27 (0)21 426 5640
E-post: info@tourismcapetown.co.za

År 2008 nådde den sydafrikanska vinexporten en rekordnivå på 400 miljoner liter.

Vinresor i Sydafrika

En kort översikt över sydafrikanska vinutflykter, inklusive de mest populära, med rekommendationer.